Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2006

Peer to Peer (Μέρος 3ο)

Για να καταλάβουμε τη σημασία της ιδέας του p2p θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στα προϊστορικά χρόνια λοιπόν (όταν έλεγα αρχή το εννοούσα) για να αντιμετωπίσουν τους περιοδικούς λιμούς κάποιοι σκέφτηκαν να γεμίσουν σε μια αποθήκη το σιτάρι στο κέντρο του οικισμού, όπου φυλασσόταν καλύτερα.

Τσάκαλοι οι προϊστορικοί, γιατί εκτός από μια καλή λύση στο πρόβλημα της πείνας έγιναν και οι μάγκες του χωριού. (Αν και κάποιοι μιλούν για τους σιδεράδες). Αυτή η μάζωξη στο κέντρο του χωριού του σιταριού κυρίως, είναι που μας παιδεύει τόσους αιώνες και χιλιετίες.

Από αυτή ξεκίνησαν όλες οι μοναρχίες, οι ολιγαρχίες, οι δικτατορίες και οι χειρότερες όλων οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες (υπερβολικό το ξέρω)

Το p2p διακινεί την πληροφορία χωρίς την παρουσία ενός μεγάλου οργανισμού, μιας τεράστιας αποθήκης, μιας εταιρείας ή του ίδιου του κράτους.

Οι πολίτες έχουν την πληροφορία στον υπολογιστή τους και τη μοιράζονται με όποιον και όπως θέλουν.

Οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη, από οποιονδήποτε κεντρικό φορέα ενώνοντας απλώς τη δύναμή τους.

Οι πολίτες μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους ή μέσω laptop ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Οι πολίτες μπορούν να ακούν και να μαθαίνουν τα πάντα (new Jeniffer Anniston's boyfriend name included) χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν για αυτά.

Μπορούμε αυτή τη λογική να την επεκτείνουμε πέρα από την πληροφορία: στην ενέργεια (ηλιακή ή άλλη ενέργεια που συσσωρεύεται και της οποίας το πλεόνασμα μετακινείται μέσω δικτύου), στη διατροφή μας, παντού.

Άρα... άρα τι; Άρα η μούντζα που ζωγραφίζεις στο ψηφοδέλτιο έχει γίνει πλέον το μεγαλύτερο κόμμα. Μια νέα εποχή ξημερώνει για την κοινωνική οργάνωση.

Το p2p είναι καλό! Στηρίχτε το!

11 σχόλια:

Ναυαγός είπε...

Μη ρε παιδιά ... μη το κάνετε αυτό... να πάλι το κάνατε... σαν τον Γιωργάκη με κάνατε να νοιώθω. Κοκκίνησα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ζήτω η πειρατεία. Η πειρατεία σκοτώνει τους πλούσιους καλλιτέχνες. Η πειρατεία σώζει τις τσέπες των πολιτών. Η πειρατεία ευνοεί την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.

Στηρίζουμε όποιον θέλει να μεταφέρει μία πηλροφορία που έχει (τραγούδι, γυμνό, βίντεο), αρκεί να μην έχει ιούς.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω και νιώθω λες και βυθίζομαι σε δίνη σαν άλλη αστροναύτα στην Οδύσσεια του διαστήματος...Θες λές να κάνεις την παλιοκενωνια καλύτερη και μας προτείνεις να συμμετέχουμε στον αγώνα από το πληκτρολόγιο του πσ; Ναυαγέ, είσαι ακόμα στην αρχή. Μείνε λίγο ακόμα μόνος στο νησί και θα ξεχάσεις τα όσα είχες εθιστεί στον high-stupid κόσμο μας. Γύρισε στην φύση...

GhostHunter είπε...

p2p for ever!

Μαζί σου! :)

maika είπε...

..όπως και παλιά στις αυλές,δηλαδή... μπαίνω στο σπίτι σου παίρνω ό,τι χρειάζομαι... μπαίνεις εσύ στο δικό μου,δεν παίρνεις τίποτα γιατί δεν έχω τίποτα.... αλλά και τι έγινε??
(..το είχε πει ο Ηλιόπουλος σε μια ταινία)
Όλα για όλους δηλαδή....
μέσα!

Εύα είπε...

εγω οχι μονο μουσικη αλλα και βιβλια.Η καλυτερη εξασκηση για τα ισπανικα μου.Long Live P2P entonces σε απταιστα spanglish,xaxa!

nyctolouloudo είπε...

να δουλεύουμε όλοι μέσα από το σπίτι ή μέσω laptop....

τότε να δεις πείνα και πόλεμοι που θα υπάρχουν...ούτε μία πατάτα δεν θα έχουμε να φάμε!
θα μας φάει όλους το σύστημα.

Ανώνυμος είπε...

Δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα. Προσυπογράφω όσα λες τόσο με την ιδεολογία μου όσο και με τις γνώσεις μου. Το p2p είναι επανάσταση με τα όλα του και σύντομα να δεις που θα βγαίνουν και λεφτά από αυτά (βλ. Napster). Αλλά και πάλι τα πλεονεκτήματα θα είναι στη μεριά του χρήστη...

Ωραίος ο ναυαγός... Τα είπες πολύ σωστά και με γλύτωσες από το να κάνω άλλα τρια parts στο blog μου! LOOOOOOOOOOOL!

Alkyoni είπε...

:)

Ναυαγός είπε...

Ο κόσμος δε θα αλλάξει μόνο με το p2p. Είναι τόσο πολύπλοκος πια που δεν αλλάζει με ένα μόνο πράγμα.

Έχει και συνέχεια. Εσείς που θέλετε να είστε πιο κοντά στη φύση θα χαρείτε στη συνέχεια.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Κοινωνική οργάνωση λες εσύ, αλλά εγώ σαν να διαβάζω αυτοοργάνωση... κι αρχίζει αυτή η ιδέα να μου ακούγεται στην ηλικία μου για πρώτη φορά καλή, εδώ που έχουμε κατρακυλήσει...