Σάββατο, Απριλίου 28, 2007

Ο χαζολευκός εφορμά

Σήμερα το πρωί μετακομίζω στη μοναχική μου καλύβα, στην άκρη μιας ακατοίκητης μύτης, που εξέχει βορειοανατολικά της ατόλης. Από εκεί αν ξυπνώ νωρίς θα μπορώ να βλέπω τον ήλιο να γεννιέται μέσα από τη θάλασσα.

Και θα ήθελα πραγματικά να γράψω και άλλα τέτοια ποιητικά, αλλά να με συγχωρείτε γιατί κωλύομαι κάπως, καθώς επίσης θέλω να γράψω άλλα τόσα μπινελικικά για τις δημόσιες υπηρεσίες όπου γης.

Ήρθαν σήμερα τέσσερις υπάλληλοι του τοπικού ΟΤΕ, στο σώμα ενός. Μου είπε λοιπόν αυτός ο "έλα Αλέκο", ότι τα καλώδια έχουν κοπεί σε πολλά σημεία και πως πρέπει να κάνει επίσημο αίτημα στο Μπαϊρίκι, να περιμένει την απάντηση, να κάνει έκθεση σκοπιμότητας, κόστους, ιδεών, να στείλουν επιτροπή, να αποφασίσει η επιτροπή και μετά να στείλουν ειδικό συνεργείο να ξαναφτιάξει τις υποδομές.

Του είπα και εγώ να κινήσει τις διαδικασίες πάραυτα και σε έξι μήνες που θα έχουν όλα τελειώσει, να έρθει να μου πάρει μια, μια, μια, μια ...αίτηση ακόμα για γραμμή ντι - ες - ελ. Και δεν του είπα πως μόλις κάνουν όλα αυτά που συνεπάγονται και πολλά έξοδα, εγώ θα πηγαίνω στο χωριό για να μιλάω από καρτοτηλέφωνο. Χα χα χα!

Το μετάνιωσα, δε θα ξυπνάω πρωί για την ανατολή του ηλίου. Φοβάμαι πως θα είναι πράσινος και θα έχει πολλά αγκάθια. Αυτοί οι διεθνοσοσιαλιστές οι Παπανδρέου έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους.

Είμαι στο μεγάλο χωριό (αντιλογοτεχνική αλλαγή θέματος), την πρωτεύουσα της ατόλης. Έχει πολυκοσμία εδώ και δύο νετ καφέ για να διαλέξεις. Το ένα είναι πολύ βρώμικο, το άλλο ζέχνει. Δύσκολη επιλογή. Ώπα, μια στιγμή, μόλις άκουσα τον Mr. Tampourine να έχει φάει φασόλια χτες βράδυ. Όχι δεν ήταν αυτός. Τι διάολο; τοπικό έθιμο είναι;

Ας μην παραπονιέμαι όμως συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι περνάω υπέροχα. Διασκεδάζω πολύ και ακόμα κι όταν νευριάζω, νευριάζω στην πλάκα. Τους κάνω συνέχεια πλάκα. Τώρα θα ψάξω να βρω και αυτοκίνητο να νοικιάσω για να έρχομαι καθημερινά εδώ, να συγχρωτίζομαι μαζί τους και το κυριότερο να επικοινωνώ μαζί σας. Έχω κι άλλες δουλειές, θα σας πω αύριο.

Δε θα έχω πρόβλημα να βρω αυτοκίνητο και σε καλή τιμή. Σ΄ όποιον μιλάς εδώ, σκίζεται να σε εξυπηρετήσει, να σου δείξει το δρόμο. Είμαι βέβαια και ο καινούριος στο νησί και τους έχω κάνει εντύπωση. Με έχουν μάθει φαντάζομαι όλοι, καθώς τα νέα διαδίδονται γρήγορα: Ο χαζολευκός που ήρθε για να μείνει μόνιμα.


30 σχόλια:

Αλητισσα είπε...

Το οτι εισαι καλα και ακομα μπορεις να αστειευεσαι ειναι σπουδαιο..
Το οτι οι δημοσιες υπηρεσιες σ' ολες τις τριτοκοσμικες χωρες (μεσα και η Ελλαδα) λειτουργουν το ιδιο, μαλλον επρεπε να το περιμενεις..
Ειναι ομορφο να ξυπνας και να βλεπεις τον ηλιο, πραγμα που συνηθως δε γινεται εκει που ολα λειτουργουν τελεια..
Καλη τυχη και drive safely κατι μου λεει οτι εκει θα οδηγουν σαν τους Κρητικους..

Αλητισσα είπε...

Μαλλον κατι μου λεει οτι θα οδηγουν αναποδα..
Αγγλικη αποικια δεν ηταν?

Μαρω_Κ είπε...

Kαλησπέρα!
Χαίρομαι που οι δημοσιες υπηρεσίες των Κιριμπάτι σου απαλύνουν λίγο την νοσταλγία για την Ελλάδα.

Τώρα όταν λες λευκός τι εννοείς, αυτοί οι γηγενείς τι χρώματος είναι; Γιατί το διαμέτρημα και την μυρωδιά την εχουμε αντιληφθεί!

Πολλά ΧΧΧ φιλιά!

ΥΣ: Αλλη φωτο δεν εχει; Πως θα κοιμηθώ το βράδυ!!!

maika είπε...

μα δηλαδή πιστεύεις πως σκοτίζονται να φέρουν γραμμή ΟΤΕ εκεί που πήγες να μείνεις....και μάλιστα γρήγορα???
νο γουέϊ μάϊ φρέντ!!!
Πού να τρέχουν τώρα οι άνθρωποι???
αιτήσεις,χαρτόσημα,ερωτήσεις,απαντήσεις,καλώδια....και πότε θα πάνε για ψάρεμα και πότε θα πάνε για φαγητό και πότε θα ξεκουραστούν για να μπορέσουν μετά να απολαύσουν τον ύπνο τους???
Φαντάζομαι τι γέλιο θα έκανε μετά τη συνάντησή σας,ο 4 σε έναν κύριος??? τι ΄ναι τούτος ρε θα έλεγε, α,καλάααααααααααααα τι μας πέρασε δηλαδή??? άκου γραμμή τηλεφώνου???!!! στην καλύβα???
χαχαχα και γρήγορα χαχαχα..... μωρέ άστον να νομίζει....πάω εγώ τώρα στη μπουλούκα μου να φάμε γιατί πέρασε η ώρα και βλέπουμε...

Καλύτερα θα έλεγα καλέ μου ναυαγέ,να βρεις μανταλάκι για τη μύτη σου για να μη σε πιάνει η μπόχα, όταν θα πηγαίνεις στα νετ καφέ και για να μην τους προσβάλεις κιόλας...πες πως το μανταλάκι στη μύτη είναι ελληνικό έθιμο...

Ναυαγός είπε...

Ε βρε γκαμότι. Έγινε μια φασαρία στο καφέ που ήμουν και ίσα που πρόλαβα να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. Τώρα είμαι στο άλλο καφέ.

αλήτισσα

έτσι είναι αγγλική αποικία ήταν εδώ. Κοντά μας είχε γίνει και πυρηνική δοκιμή πριν μερικές δεκαετίες. Υπάρχουν τα σημάδια της ακόμη και σήμερα.

Ναυαγός είπε...

Μάρω κ.

Οι γηγενείς είναι μελανήσιοι, μαύρου χρώματος αλλά όχι το αφρικάνικο σουλούπι. Αν καλιάσω κανέναν θα βγάλω φώτο. Αν φυσικά τον παίρνει το πλάνο.

Ναυαγός είπε...

maika

λες ρε να με δούλευε αντί να τον δούλευα ο φίτσουλας; όχι ρε αυτό δε θα το ανεχτώ!

Αλλά και μόνο που θα πάει μετά στη μπουλούκα του, θα τιμωρηθεί ο αχρείος.

maika είπε...

νομίζω πως πιο σίγουρο θα ήταν να πάρεις ένα τεράστιο καλώδιο τηλεφώνου (15 λεπτά μακρύ...τόσο δεν είπες πως απέχει η καλύβα σου απο τον οικισμό?) και να το φέρεις στην καλύβα παρά να περιμένεις τον ΟΤΕ....

τιμωρία ξετιμωρία η μπουλούκα του...αυτή θα έχει τηλέφωνο φίλε μου, εσύ όμως???

πέφτει ξύλο στο άλλο καφέ??

Ναυαγός είπε...

maika

άρχισαν να φωνάζουν κάτι τύποι μεθυσμένοι μάλλον και είπα να την κάνω ελαφρώς. Ποτέ δεν ξέρεις.

το άλλο με το καλώδιο μπορεί και να το κάνω. Θα πάρω ένα πολύ μακρύ καλώδιο, θα το διπλώσω καλά και μετά θα του πω να κάτσει πάνω, όπως έλεγε και το παλιό ανέκδοτο. Ουστ δημοσιουπαλληλάκοι.

Αλητισσα είπε...

Η επομενη (πυρηνικη δοκιμη)θα ειναι ειναι οταν θα συνευρεθεις για πρωτη φορα με καμια ντοπια..
Φροντισε να εισαι απο πανω ωστε να ειναι μικρος ο κρατηρας..
.........................
Περα απο την πλακα, τι ειδους σημαδια εχει αφησει η δοκιμη?

maika είπε...

καλή ιδέα αυτό με το καλώδιο...
πρόκειται σε λίγο να βρεθώ με μια παρέα χάλια μα χάλια... και είναι και όλοι τους δημοσιουπάλληλοι απο τους εντελώς φτου κακά... αλλά τι να κάνω πρέπει να πάω... και λέω να πάρω μαζί μου λίγο διπλωμένο καλώδιο,να τους κοιτάω κουνώντας το και να χαμογελάω ... λες να καταλάβουν το υπονοούμενο και να τις φάω ??

Ναυαγός είπε...

Αυτοί βαριώνται και να σηκώσουν το ποδάρι τους για να πάνε να κατουρήσουν, εσένα θα δείρουν; χο!

maika είπε...

έλα ντε! άσε που θα λένε πάλι όλοι τους για τα εκπληκτικά εστιατόρια στα οποία συχνάζουν και πόσο καλά γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες και πόσο καλά τους περιποιούνται και πως το γκαζόν στο εξοχικό θέλει κούρεμα...
και πως αυτή που τους σιδερώνει το έχει παρακάνει και θα τη σουτάρουν...
μήπως γίνεται να σου πω το τηλέφωνο του μαγαζιού που θα είμαστε, να πάρεις να πεις πως έχεις βάλει βόμβα... να το διαλύσουμε γρήγορα να γλιτώσω??
πλιζζζ!!

Ναυαγός είπε...

αμέ στείλε τηλέφωνο και θα τους πω ότι θα έρθει ο mr. Tampourine να τους αμολήσει μία... τα λαμόγια... λένε επίσης και ιστορίες για το πως πήραν τριάντα ευρώ παραπάνω από μια γιαγιά στον γκισέ ή για το πως τα πήραν κατά λάθος από συνάδελφο, από συνήθειο και τέτοια... τα λαμόγια (το ξαναείπα αυτό;)

maika είπε...

μπα,για τους ίδιους δε λένε...όλο για τους άλλους λένε και μαφίες για βίζες λένε κλπ κλπ...και το χοντραίνουν και να μη σου πω κι άλλα γιατί σίγουρα τα φαντάζεσαι και άστα για να μη συγχίζεσαι!!!
Παίρνα καλά για όλους μας!! που θα πάει θα γυρίσει κι ο τροχός.... θα φύγουμε κι εμείς για κάποιο Κιριμπάτι!!! κι ας είναι γεμάτο ελέφαντες!!!

Ναυαγός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναυαγός είπε...

ω βρε αλήτισσα

δεν είδα το φοβερό σου σχόλιο σήμερα το πρωί. Πυρηνική δοκιμή;
χα χα χα... πάντως να ξέρεις το μανιτάρι θα ανέβει πολύ ψηλά, τόσο ουράνιο που έχει μαζέψει!

σοβαρά τώρα. Οι κωλοάγγλοι διέλυσαν το βυθό σε ένα κοντινό νησί στο οποίο υπάρχουν και τερατογενέσεις σε άτομα της ηλικίας μου και πιο μεγάλους.

Κυρ Απρ 29, 11:00:00 πμ 2007

Ναυαγός είπε...

μάικα

αν γυρίσει ο τροχός δε με συμφέρει καθόλου γιατί από ότι λένε θα πηδήξει και ο χοντρός. Το θέμα είναι να πηδήξει και κανάς άλλος σε αυτό το νησί.

Αλητισσα είπε...

Ενταξει βρε μη σκιαζεσαι..
Καλα οσο για το οτι η εκρηξη θα ειναι θανατηφορα ημουνα απολυτα σιγουρη..
Να σου πω την αληθεια εισαι γκαντεμης να πας στον παραδεισο και να κατοικειται απο τανκερ..
Τεσπα θεωρω οτι θα υπαρχου και πιο αδυνατες απλα δεν τις εχεις δει ακομα..
Προφανως ειναι θανασιμο αμαρτημα και τις εχουν κλειδωμενες και τις ταιζουν μεχρι να φτασουν τις σωστες διαστασεις..
Αρχισε να ψαχνεις τα σπιτια..

Το φανταστηκα οτι θα υπηρχαν τερατογενεσεις αλλα ως συνηθως δεν ηθελα να το πιστεψω..
Τα κολωπαιδα, τους ανα τον πλανητη ισχυρους που διαλυουν τη ζωη των ανθρωπων..
Την καλημερα μου..

maika είπε...

όχι, όχι άμα γυρίσει ο τροχός θα πηδήξει κι ο λεπτός γιατί ο χοντρός το έχει παρακάνει....οπότε μην ανησυχείς....άστον να γυρίσει και θα δεις!!!!

Ανώνυμος είπε...

Την πρώτη δοκιμή της υδρογονοβόμβας έκαναν οι Αμερικανοί και οχι Αγγλοι στα νησιά Μάρσαλ, εκεί κοντά.(Βορειότερα). Το 54 αν θυμάμαι.. Και κάηκαν πολλοί ντόποιοι τότε που δεν ήξεραν τι ισχύ απελευθέρωναν.. Υπολόγιζαν για 1500 βόμβες Χιροσίμας και η έκρηξη ήταν ισχύος 15.000 φορές ισχυρότερη..
Rongorongo

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δεν ξέρω τί βλέπεις εσύ εκεί, εγώ μέσα από το ποστ της annamaria, είδα πως τα Κιριμπάτι συγκαταλέγονται στα Κράτη-Μέλη στην προσπάθεια κατά της φαλαινοθηρίας, που σημαίνει πως εμείς στην Ψωροκώσταινα είμαστε κάμποσα έτη φωτός πίσω...
΄Αρα ότι χρώμα και να έχει εκεί ο ήλιος τον απολαμβάνεις.
Γλαρένιες αγκαλιές

david santos είπε...

I have a surprise for my friend in Greko in mine blog. I am very been thankful.
Have a good weekend

Alma Libre είπε...

Απο τότε που έφυγες ναυαγούλι μου κάθε που μπαίνω στο μπλογκοχωριό σε διαβάζω και νιώθω σαν μαθητριούλα!!Λατρεύω τις ιστορίες σου!φιλάκια πολλά και να μην σου πάρουν τον τσαμπουκά οι οτετζήδες..έχεις εκπαιδευτεί σκληρά απο τους δικούς μας,δεν συγχωρούνται αδυναμίες ;-)

st_darwin είπε...

Μια ειλικρινής απορία ναυαγέ: οι φίλοι σου τι λένε (ή είπαν) για αυτή σου την απόφαση - μετακόμιση - μετανάστευση;
(sorry αν σοβαρεύω το κλίμα)

Ναυαγός είπε...

αλήτισσα

από σήμερα αρχίζει το ξεψάχνισμα του τζόνυ. θα μάθω τα πάντα για το νησί και τους ανθρώπους τους, καθώς το παληκάρι είναι πολύ ομιλητικό.

------------------------

maika

ναι ρε γαμώτο... τελικά όλοι πηδάνει κι εγώ τρώω πατατάκια.

Ναυαγός είπε...

ανώνυμε

τυγχάνει να γνωρίζω την ιστορία στην οποία αναφέρεσαι. 2-3 χρόνια μετά έγιναν δοκιμές και σε νησί της περιοχής, το νησί των Χριστουγέννων, όντως από Αμερικάνους, αλλά εκείνη την εποχή τα νησιά μας ήταν υπό αγγλική κυριαρχία. Γι' αυτό μάλλον και οι ντόπιοι αναφέρουν πως οι Άγγλοι έκαναν τις δοκιμές. Ήταν αυτοί που τους πούλησαν και σε μια περίπτωση από ότι μου είπαν, ξέχασαν να μετακινήσουν και τον πληθυσμό από το νησί με τραγικά αποτελέσματα.

Ναυαγός είπε...

Φύρδην μίγδην

Εσείς είστε μακριά από το πρόβλημα, ενώ τα νησιά μας εδώ είναι πολύ κοντά. Εδώ ο κόσμος θέλει μάλλον να ζήσει ειρηνικά και όχι να βγει στο κυνήγι της ματαιοδοξίας του.

Τώρα εγώ που είμαι Έλληνας και δεν έχω υπογράψει τη συνθήκη, μπορώ αν θέλω να κυνηγήσω καμιά μικρή φαλαινίτσα αν μπορέσω της ξηράς;


-------------------

David

ήθελα να ήξερα τι μυστικά κρύβεις ή τι πίνεις και δε μας δίνεις.
Thank you.

Ναυαγός είπε...

pingouinaki

γλυκό! Ωραία λόγια μου λες και κοκκινίζω. Η εκπαίδευση που έχουμε υποστεί στην πατρίδα από τις δημόσιες υπηρεσίες, είναι σα να ήμασταν στα ΛΟΚ της γραφειοκρατίας. Όποιος ξέρει πρέπει να μας σέβεται.

-------------------------

st. Darwin

μια ελικρινής απάντηση: τους έσβησα τους φίλους μου μαζί με πολλά ακόμα πράγματα πριν από κάποιους μήνες. Εσείς είστε οι φίλοι μου τώρα.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ναυαγέ, μερικές φορές, με τρομάζεις... Και το λέω σοβαρά και το λέω με την αγάπη, που σου έχω! Δεν ξέρω τι είναι αυτό, που σε οδήγησε σε τόσο ριζικές αποφάσεις και ενέργειες για διαγραφές φίλων και απομόνωση, αλλά ελπίζω να τάχεις σκεφθεί καλά όλα και να ξέρεις εσύ...