Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

Ο αδιάκριτος ανηψιός (1)

Πρέπει να ήμουν 5 χρονών όταν βγήκα κρυφά από την πόρτα της κουζίνας του παλιού μας σπιτιού, διέσχισα με προσεχτικά βήματα τη μικρή μας αυλίτσα, έφτασα στην ξύλινη πόρτα της εξωτερικής τουαλέτας και κρυφαντίκρυσα τα δύο ολοστρόγγυλα, κατάλευκα μπαλόνια της θείας μου, που προσπαθούσε να κάνει μπάνιο.

Κοίταξα λίγο χαμηλότερα και θυμάμαι ακόμα και σήμερα το δασώδες ηβαίο της να ξεπροβάλλει σαν το υγρό γρασίδι της αυγούλας.

Και καθώς η ποιητική μου διάθεση μεγάλωνε την παιδική μου σηκωμάρα (ή μήπως το αντίθετο;) δυο ξένα χέρια με άρπαξαν και με σήκωσαν σα γερανός.

Δε με πείραξαν οι φωνές, ούτε οι παντοφλιές της μάνας μου. Χε, χε! συνηθισμένα τα βουνά απ’τα χιόνια.

Αυτό που με πείραξε είναι αυτή η ακατανόητη λέξη της θείας μου, που και το γυμνάσιο είχε βγάλει και ήταν και από την Αθήνα. Με είπε «αδιάκριτο».

Τη λέξη την ξανάκουσα από κάποιες συμμαθήτριες μου και στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο, πάνω κάτω για τους ίδιους λόγους και έτσι έμαθα και το νόημα της.

Καινούρια διάσταση, όμως, απέκτησε όταν μετακόμισα, νεαρός φοιτητής, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έγινε συνώνυμο της βλαχιάς.

Αν δεν είσαι από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, εξ’ορισμού είσαι βλάχος και το φοβερότερο σημάδι μαζί με το κουσούρι της ομιλίας, αν υπάρχει αυτό, είναι η αδιακρισία σου.

Με τον καιρό έμαθα και να αντιμετωπίζω, όταν με συνέφερε, τις επιθέσεις αυτού του τύπου. «Δεν είμαι αδιάκριτος, φιλοπερίεργος είμαι». Θυμάμαι τους τσάκιζα με αυτό.

Γενικά, γνωρίζω ότι η αδιακρισία είναι κακό πράγμα.

Να ρωτήσω όμως τώρα κάτι, που με απασχολεί;

Αφού είναι η αδιακρισία τόσο κακό πράγμα, γιατί εσείς που είμαι σίγουρος ότι την κατακρίνετε πιο πολύ από όλους, γράφετε τόσα πράγματα για τον εαυτό σας και αγωνίζεστε τόσο πολύ με τα blogs να μάθει ο κόσμος τα σώψυχα σας;

Συνεχίζεται κατόπιν αιχμηρών απαντήσεων…

12 σχόλια:

Attalanti είπε...

Συντοπίτη Ναυαγέ μου, το μυστικό έχει ως εξής: έλεγχος και μάσκες.

Δύσκολα θα ακούσεις blogger να παραπονιέται για αδιακρισία. Θεωρητικά ξαναδιαβάζεις ό,τι γράφεις. Αν θες τη γνώμη μου, τα περισσότερα σώψυχα βγαίνουν στα σχόλια και τις απαντήσεις τους.

Απ' την άλλη, μην ξεχνάς ότι, αν το επιθυμούμε, δείχνουμε μόνο ό,τι θέλουμε. Εδώ, διαλέγουμε το πρόσωπό μας, διαλέγουμε τί βγάζουμε και αναλόγως φιλτράρουμε την εικόνα μας. Αυτό βέβαια είναι και το περισσότερο κουραστικό.

Από τους πιο χαλαρούς και τους πιο ειλικρινείς, δεν θ' ακούσεις παράπονα για αδιακρισία. Καμιά πίκρα παίζει να εντοπίσεις ότι δεν τους καταλαβαίνεις, αλλά μια διευκρίνη τη ρωτάς και λύνονται όλα.

Εδώ διαβάζεις ό,τι σου ταιριάζει και απαντάς σε ό,τι σε αγγίζει. Η επικοινωνία εδώ βγαίνει αβίαστα, χωρίς πίεση. Ή, τουλάχιστον για 'μένα, έτσι γίνεται κι έτσι θα 'πρεπε να συμβαίνει. Είσαι bloggoμικρός ακόμα, θα το δεις και μόνος. Αν και εύχομαι να γνωρίσεις πολλές λουόμενες θείες στο δρόμο σου. Καλά ταξίδια!

Alkyoni είπε...

η attalanti απάντησε και για μένα...
σειρά μου να γίνω αδιάκριτη
ΕΣΥ γιατί έχεις 3 μπλογκ;;;

candy's τετραδιάκι είπε...

attalanti..αφησε κατι να πουμε κι εμεις:)

ναυαγός είπε...

εεε...ε...ε!
σχιζοφρενής αντίληψη του internetikou χώρου νομίζω το λένε Αλκυόνη.

Ανώνυμος είπε...

ναυαγε μου , υποθετω πως πηρες την αποφαση να δημιουργησεις ημερολογιο επειδη εχεις αναγκη για επικοινωνια που προφανως σου λειπει ως ενα βαθμο η δεν την εχεις οπως ας πουμε την ειχες φανταστει. Εδω θα βρεις επικοινωνια. Αδιακρισια δεν νοειται γιατι κανεις δε θα σε φερει στη δυσκολη θεση να πεις κατι που δεν θελεις. Λες οσα θες εσυ. Αποψεις και σκεψεις πεφτουν πανω στο τραπεζι του blogo-χωρου και σχολιαζονται απο ολους εμας. Μπορει να εχεις καποια περιεργεια να δεις τι γραφεται γενικως αλλα στην πορεια θα δεις οτι δεν ειναι αυτο που μετραει. the point is : ανταλλαγη αποψεων και αλληλεπιδραση ως ενα βαθμο..
Σε φιλω! Καλη σου μερα!!

Ανώνυμος είπε...

Ο στόχος πάντα έτσι κι αλλιώς είαι η "σηκωμάρα" κάθε είδους. Και υα blogs ξεκαύλωμα είναι. Απωθημένο. (σορι αλλα κάποιος μου έμαθε να μην αυτολογοκρίνομαι ποτέ, αν θέλεις εσύ βάλε μπιπ στις κακές λέξεις αν υπάρχουν που δν υπάρχουν, μονο κακά στόματα υπάρχουν)

ναυαγός είπε...

Δε σε λένε Μαρία:

Τι λες τώρα, ελεύθερα μίλα.
Έχω μάθει άλλωστε περισσότερα να περιμένω από την αθυροστομία, παρά από την εγκράτεια των ανθρώπων...

Στις υπόλοιπες ψυχές του Internet θα απαντήσω με το επόμενο postaki συνολικά.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρωτοτυπήσω και εγώ και θα πω ότι συμφωνώ με την attalanti!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ναυαγέ, προσωπικά βγάζω τα εσώψυχά μου επειδή είμαι ΠΣώνιο.

:P

ο δείμος του πολίτη είπε...

φίλε μου, κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα εσώψυχά του και όλοι για αυτά νοιάζονται. Σε κάθε περίπτωση μέσα απο την σκληρή σου κριτική αξίζει να εξετάσουμε ίσως το λόγ που υπάρχουν τα blogs. Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προσιτή ιστοσελίδα, όπου ο καθένας δωρεάν και εύκολα μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και παράλληλα να σχολιάζει -δίκην forum- τις απόψεις των άλλων. Είναι μέσο εκτόνωσης, τρόπος έκφρασης για τους ποιητές και μέσο επικοινωνίας για πολλούς σαν εμένα.

Shades είπε...

Ρε ναυαγέ μ’ αυτό το «φιλοπερίεργος» με ‘κανες κομμάτια λέμε..
..βρήκα τη σωστή λέξη που έψαχνα.. χαχα.
Ααααα και κάτι άλλο.. τι κρίμα που δεν υπήρχαν κινητά να τραβήξεις βίντεο τη θεία.
Καλό βράδυ.

Ναυαγός είπε...

Shades,

Η περιγραφή μερικές φορές είναι καλύτερη από την εικόνα.

Α! και ευχαριστώ για το πρωινό χαμόγελο.