Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007

Ο Τζόνι και οι χήρες

Ωραίος τύπος ο Τζόνι. Σας τον έχω περιγράψει. Με παίρνει από το σπίτι το πρωί, με φέρνει το μεσημέρι, ξανάρχεται το απόγευμα και το βράδυ με ξαναφέρνει. Αν του πω ότι θέλω να περπατήσω την ατόλη στεναχωριέται. Θέλει να είναι συνέχεια κοντά μου.

Πονηρός είναι. Παριστάνει στη γυναίκα του ότι δουλεύει και την αφήνει να τα βγάζει πέρα μόνη της με το νοικοκυριό. Ο Τζόνι συνέχεια πηδάει. Άλλες. Κάθε μέρα και από μία. Την αγαπάει όμως τη Ρέτζα. Σου λέει αυτή όλη μέρα στα δέντρα, στο σπίτι, στο μαγείρεμα, στα παιδιά, σκοτώνεται. Ε! να την πηδήξω κι από πάνω το βράδυ, δε λέει. Μιλάει μάλιστα τόσο πολύ για τις επιδόσεις του, που είμαι σίγουρος πως το τελευταίο πραγματικό πήδημα ήταν πέρσι στο Παγκόσμιο του μπάσκετ. Το κόβω όμως εδώ, γιατί ειδικά στο ζήτημα αυτό δε με συμφέρει να φλυαρώ.

Ο Τζόνι έχει δύο παιδιά. Θεωρείται φτωχός για το λόγο αυτό. Τα παιδιά εδώ είναι ο πραγματικός πλούτος. Πάνε όλα σχολείο, αλλά κατά γενική ομολογία είναι σκράπες. Που και που μόνο ξεφεύγει κανένα. Οπότε και οι γονείς τους τα απογεύματα τα στέλνουν στις μπανανιές και σε κάποια λίγα χωράφια που υπάρχουν. Περνάνε ωραία εκεί. Βάζουν τις πιτσιρίκες να ανέβουν στα δέντρα και τα αγοράκια παίρνουν μάτι από κάτω. Το χω δει το παιχνίδι αυτό. Το πρωί πριν το σχολείο, τ' αγόρια ψαρεύουν με τους γονείς τους.

Όταν έχει λοιπόν κανείς πολλά παιδιά, έχει περισσότερα αγαθά να πουλήσει στην αγορά του μεγάλου χωριού, στους εμπόρους που έρχονται κάθε μέρα. Περισσότερα αγαθά, περισσότερα λεφτά. Άρα, περισσότερη κόκα κόλα το μεσημέρι, περισσότερα μπιφτέκια, περισσότερα τσιγάρα, περισσότερος καφές και κυρίως διπλή μπύρα το βράδυ (από τις κανονικές, όχι τις άλλες).

Πιο πλούσιες εδώ είναι οι χήρες. Υπάρχουν πολλές χήρες με πολλά παιδιά και νέες μάλιστα. Είπαμε: Τα πολλά παιδιά φέρνουν πολλά λεφτά, τα πολλά λεφτά φέρνουν πολλή δυτικού τύπου ευτυχία, η πολλή ευτυχία αυτού του τύπου φέρνει πολύ πουρί, που πάει και φράσσει σιγά σιγά τις ξεχειλωμένες αρτηρίες και έτσι ο ευτυχής ιθαγενής με το υπερδραστήριο τσουτσούνι της νεότητας του, καταλήγει να τον κλαίνε όλοι και να τον χαίρεται η χήρα του. Η μεγάλη καταβόθρα του πλούτου της οικογένειας, έγινε χους εις χουν και ανάμνηση που σιγά σιγά ξεθωριάζει. Πρώτα η φωνή του, μετά η όψη του και τέλος το ρέψιμο και η πορδή του.

Γι αυτό και κάποιες φορές τείνω να πιστέψω τις διηγήσεις του Τζόνι για τα συνεχή ξενοπηδήματά του. Έχει τόσες χήρες εδώ, που έχουν τόσες μπύρες στο ψυγείο και είναι πάντα πρόθυμες να ανοίξουν μία δύο για τον επίδοξο μαρκαλευτή τους.

- Τη βλέπεις αυτή mr. Pit, μου λέει ο Τζόνι. Αυτή είναι η Τσάλα. Όταν πάω στο σπίτι της για να της πατήσω μερικές σφραγίδες, χα χα χα, άκου σφραγίδες, με περιμένει με τις μπύρες παγωμένες. Μια φορά ήπια τόσες που μετά δε μου σηκωνόταν. Τώρα τις κρύβει, γι' αυτό και 'γω τη φτύνω. Κάτσε να την χαιρετίσω. Γκάμιτσε με, Τσάλα (το λένε και μεταξύ τους τώρα, δεν κάνω πλάκα).

Ας μη βιαστεί κανείς να κατηγορήσει τους κατοίκους της ατόλης για τα παραπάνω. Εμείς τα βλέπουμε με τα δικά μας μάτια και μας φαίνονται άσχημα και τσαντιζόμαστε. Απλά δεν τους καταλαβαίνουμε. Αν ζεις εδώ, θα δεις ότι όλα είναι απολύτως φυσιολογικά. Η ζωή είναι.... και κυλάει με χαμόγελο από όλους, παιδιά, γονείς, ηλικιωμένους. Κανείς δεν παραπονιέται, ούτε βέβαια τα παιδιά. Οι βασικές λειτουργίες της ζωής ικανοποιούνται στο έπακρο.

40 σχόλια:

Shades είπε...

Ναυαγέ τελικά τόσος κόσμος στο νησί εσύ πως πήγες κι έπεσες επάνω σ’ αυτό το παλιορεμάλι το Τζόνι; Χειρότερος του Μένιου είναι.. Γκάμιτσε τα Ξάδερφε!!!

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο σούπερ όπως πάντα! Αγαπητέ όσο πάει κ γίνεστε καλύτερος.

Αλλά δε μας έφτανε το καψουροτράγουδο που λιώσαμε, δεν μπορούσες να κλείσεις με κάτι άλλο? Τις βασικές λειτουργίες της Μαρίας ας πούμε? Είναι ώρα τώρα πρωί πρωί να σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα? Σε παρακαλώ να τα προσέχεις αυτά
:))))

Μαρω_Κ είπε...

Kαλημέρα σας.

Από την μια σαλπάρετε με τον Μεγάλο Ανατολικό (μήπως να πω με τον Μεγάλο ΕΛβετικό) κι από την άλλη κάνεις παρέα με το Ρεμάλι της Ατόλης!

Πολύ σπέρμα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Αναρωτιέμαι που βρίσκονται τα ψήγματα της αλήθειας σας!

Πρωινά φιλιά ΧΧΧ

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Aχ... η αλήθεια του Ναυαγού κρύβεται σε δυο μικρές φρασούλες : Μια στην αρχή, " Τα παιδιά εδώ είναι ο πραγματικός πλούτος.", κι ακόμα μία, προς το τέλος : "Η ζωή είναι... και κυλάει..."!
Ποιός θα μπορούσε να σκεφθεί τίποτε καλύτερο, τίποτε περισσότερο;
Και πόσο πίσω μας πάει κάθε μια τέτοια φράση, μια τέτοια κατάσταση, μια τέτοια αποδοχή... Ή και πόσο μπροστά!..

Το σημερινό κείμενο αποπνέει μια παράξενη γαλήνη... Αρχίζω να ζηλεύω σοβαρά!..

Ανώνυμος είπε...

Θα συυμφωνήσω απόλυτα με τον Αστεροειδή -και δε θα είναι και η πρώτη φορά- σχετικά με την ατμόσφαιρα του κειμένου σας. Απλώς, ως άλλη φωνή της συνείδησή σας θα συνεπλήρωνα: ότι οι λειτουργίες της ζωής (και ουχί της 20, της άλλης)ικανοποιούνται, με τις δικές σας δε βλέπουμε φως και ανησυχούμε. Αν συνεχίσεις έτσι τα κείμενά σου θα παραγίνουν γαλήνια και θα καταλήξεις να γράφεις πεισιθάνατα μπλογκ σαν την γράφουσα. Δε λέει...Άσε τη φιλοσοφία και πιάσε τις "καλημέρες".

Troll είπε...

asteroid και doratsirka εχετε δικαιο...εγω ηδη ξεγραψα τα μπυρονια που ειμουν ετοιμος να χτυπησω,διαβαζοντας τον Ναυαγο!!!!

candy's τετραδιάκι είπε...

Eμενα μ'αρεσει που γενικα..το διασκεδαζεις :)

Μουατς ναυαγουλι!!!!!

Αλητισσα είπε...

Σοφες κουβεντες ειπες σ' αυτο το ποστ Ναυαγε..
Μονο που εμεις, οι καθ' ολα ευπρεπεις και πολιτισμενοι, εχουμε ξεχασει ποιες ειναι αυτες..

Alma Libre είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά χωρίς μπύρα δεν έχει "goodmorning" στα ελληνικά..!!Μια χαρά σε βρίσκω :-). Άντε πότε θα βρεις καμοιά τσούπρα να δούμε πως είναι αλα καριμπάτι??

Ναυαγός είπε...

Γκάμιτσε με Ξάδερφε,

Ο Τζόνι είναι ο ίδιος ο Μένιος. Με τραβάει από δω και απο κει με το κάμπριο και τα έχω φορτώσει στον κόκκορα, όλα. Θα επανέλθω όμως δημήτριος.

Ναυαγός είπε...

zoi20

τόσες φορές που μου έχεις πει ότι γίνομαι καλύτερος, μ' έκανες πια να πιστεύω πως έχω ξεπεράσει τον Ντοστογιέφσκ, μη σου πω και τον Αλέξανδρο Βέλιο (κοντεύω).

Τέλος, το θέμα δεν είναι με τι κλείνω, άλλα το τι πίνω και δε σας δίνω.

Ναυαγός είπε...

Μάρω Κ.

Τα ψήγματα της αλήθειας μου βρίσκονται ασφαλώς ξαπλωμένα σε μια σεσλόγκ, μαζί μου.

Σας αντιφιλώ με την ίδια θέρμη και λίγο περισσότερη.

Ναυαγός είπε...

Αστεροειδή,

Πράγματι απομονώσατε τις δυο πιο σημαντικές φράσεις του κειμένου. Τόσο σημαντικές για μένα, που δε διστάζω να ειρωνεύομαι με αυτές τον κόσμο ολάκαιρο.

Ναυαγός είπε...

Δώρα Τσίρκα

Τα ποστ σας δεν είναι αυτό που τα είπατε. Είναι η αντίθετη όψη ενός νομίσματος που το κρατάμε και οι δυο στα χέρια μας: του κόσμου μας.

Όσον αφορά στις ανάγκες μου, δε με πειράζει καθόλου, όσο έχω τα βιβλία μου. Μπορώ πάντα να τα δέσω στο λαιμό μου και να πνιγώ με αυτά, τόσο βαριά που είναι.

Ναυαγός είπε...

τρολλ

με εσένα κύριος θα τα πούμε στην πορεία. Σου υπόσχομαι νύχτες μαγικές, αλλά και να μην τηρήσω την υπόσχεση, σιγά! που θα με βρεις;

Ναυαγός είπε...

candy's

σ' εχασα και μ' έχασες. Αλλά χάρηκα που με ξαναβρήκες. Φιλιά.

Ναυαγός είπε...

αλήτισσα

Ποιος; εγώ; σ' εμένα μιλάς; Σιγά τις σοφίες. Μπανανοσοφίες είναι (εδώ δεν έχει αμπέλια)

Ναυαγός είπε...

πινγουινάκι

Η τσούπρα δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι ούτε καν σκοπός, είναι αχ να βρεθεί γιατί βουλιάξαμε σου λέω.

marilia είπε...

Μια καλησπέρα πέρασα να πω. :)

Να ομορφοπερνάς!

Ναυαγός είπε...

μαριλία

Καλημέρα από το Κιριμπάτι. Κι εσύ να είσαι σούπερ καλά και να μη μου θυμώνεις όλο.

Αλητισσα είπε...

Δεν ειχα καταλαβει λαθος λοιπον το σημειωματαριο ειναι επτασφραγιστο μυστικο..
Μεταξυ μας, με τη μαυριλα που εχω σημερα θα εδινα τα παντα (οχι οτι εχω και τιποτα) να ημουν καπου σε μια ξεχασμενη ατολη στη μεση του ωκεανου μ'ενα σημειωματαριο..
Να περνας καλα..

Ναυαγός είπε...

αλήτισσα

Φοοοοουυυυυυυυυυ... φυσάω για να φύγει η σημερινή σου μαυρίλα. Αύριο να είσαι καλά και να ξεχάσεις το σήμερα.

gitsaki είπε...

Ναι,θέλω κι εγώ από αυτά που παίρνεις!
:)
Μόνο ληγμένα όμως μη μου στείλεις!
Γιατί να μη μου τα δώσεις νωρίτερα;
:)

χλωροφύλλη είπε...

Ναυαγέ

Για την Τσίλα του έχεις μιλήσει;

Ναυαγός είπε...

gitsaki

δε σε συμφέρει! Υπάρχει περίπτωση να την κοπανήσεις και εσύ για τα Κιριμπάτι.

Ναυαγός είπε...

Χλωροφύλλη

Όχι και φοβάμαι να το κάνω. Θα την δει, θα πάθει κανένα ταράκουλο και θα μου κολλήσει να έρθει μαζί μου στην Ελλάδα.

gerasimos είπε...

Κι εμένα μου άφησε μια γλυκιά αίσθηση το σημερινό ποστ σου Ναυαγέ...αποκαλύπτει ανθρωπισμό, στοχαστικότητα και ένα βάθος που δεν είχαν φανεί τόσο - ή εγώ δεν τα είχα δει - σε προηγούμενα ποστ. Ίσως 'φταίει' βέβαια και η Πιάφ που ακούω από το μπλογκ μου σε άλλο παραθύρι (γκρίζα διαφήμιση; Αν είναι για την Πιάφ, of course!)

Αλητισσα είπε...

Ωραιο τραγουδι,
θα μεινω λιγο αν δε σε πειραζει..
(συνηθως εχω τον ηχο κλειστο)

maika είπε...

φαντάσου τι θα πάθαινε ο γλύκας ο Τζόνυ αν τον έφερνες για λίγες μέρες στην Ελλάδα....Θα νόμιζε πως είμαστε ή τρελλοί ή άρρωστοι ή ηλίθιοι ή και όλα αυτά μαζί....
Κολυμπώντας θα γυρνούσε στην ατόλη του!!! ούτε γεια δε θα σου έλεγε...

καλύτερα αν σκεφτεί να έρθει για λίγο προς τα εδώ... φέρτον στην Κουκουρούκουλαντ!!! εδώ είμαστε όλοι μια χαρά....να χτυπήσω και ξύλο...ντουκ,ντουκ,ντουκ...καλά,ποιος είναι τέτοια ώρα...???

Ναυαγός είπε...

gerasime

με είπες βαθύ ή μου φαίνεται; Θα σκοτωθούμε! Όχι γι' αυτό αλλά γιατί έβαλες πρώτος Πιάφ.

Ναυαγός είπε...

αλήτισσα

κεράσου από μένα κι ένα Γιεγκερμάιστερ. Ακούγεται πιο ωραία έτσι η μουσική.

Ναυαγός είπε...

maika

εγώ νομίζω πως με το χαρακτήρα που χει ο Τζόνυ θα ξετρελαινόταν από την Ελλάδα και μ' εναν καλό οδοντίατρο, μέχρι και δήμαρχο θα τον φανταζόμουν να γίνεται.

takis είπε...

Kάτι ακούω για "παράξενες γαλήνες" και "γλυκιές αισθήσεις" που αποπνέει το πόστ (Αστεροειδής, Γεράσιμος)...ελπίζω μη παρασυρθείς και το γυρίσεις σε Ντοστογιέφσκυ ή έστω Αλεξ.Βέλιο....
εγω μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι απο την αρχή έχω διακρίνει μέσα απο τις λέξεις με τι έχουμε να κάνουμε εδώ....δεν αστειεύομαι, υπάρχει πολύ βάθος..Το Blog σου είναι βαθιά πολιτικό...(+όλα τ΄άλλα)το λέει και ο υπότιτλος (κάτι για αλλαγή του κόσμου..)
Νομίζω αυτός είναι ενας απο τους λόγους της αυτοεξορίας...δεν άντεχες το πολύ βαρύ του πράγματος και πήγες να το ελαφρύνεις λίγο στις ατόλες...δεν μου κρύβεσαι εμένα..

Υ.Γ. Κρατήσου κοντά στον Τζόνι, πιστεύω οτι όλο και κάτι θα περισσέψει απο τις πολλές που έχει (δηλ. και το 1/5 απο αυτά που λέει να ειναι αλήθεια, έχεις ελπίδες..)
Υ.Γ.2. Μη μου ξαναπείς εμένα καλά λόγια για πολιτικά κείμενα...υπάρχει καλύτερη πολιτική-κοινωνική -οικονομική ανάλυση απο τα δικά σου ποστ? (τρία στη συσκευασία ενός)
Υ.Γ 3. Τον Τζόνι και τα μάτια σου..αν θες να συνεχίσεις την ανάλυση...

Dawkinson είπε...

είσαι ένας κοινωνικός παρατηρητής/περιηγητής εφάμιλος των καλυτέρων ευρωπαικών! μπράβο ναυαγούδι μου. πότε είπαμε επιστρέφεις, για να παρατηρήσεις και τα δικάμας χάλια, εδώ στο Ελλάντα?

candy's τετραδιάκι είπε...

Oχι και σε εχασα!
Εγω σε παρακολουθω παντα :)

Γαματο κομματι παιζει ;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά να μιλάτε για χήρες και μπύρες. Εσύ δεν έχεις σφραγίδα;

Ναυαγός είπε...

takis

Είστε αδυσώπητος. Αποκαλύψατε την πραγματική μου ταυτότητα. Στην πραγματικότητα είμαι ένας πράκτορας της ελληνικής διπλωματίας, που με έστειλαν στα Κιριμπάτι για να εμβαθύνω στα πολιτικά, επειδή προαλείφομαι για τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη.

btw
thanks, άμυνα είναι η σαχλαμάρα για όταν κοκκινίζω.

Ναυαγός είπε...

dawkinson

To Griechenland χάλια; Ο μοντιε! Δεν το χα σκεφτεί ποτέ!

Ναυαγός είπε...

Kandy

I like that you like my song

Ναυαγός είπε...

Deime

Βάρβαρε εσύ εκμεταλλευτή και περιγελαστή του πόνου ενός άθλιου υποκειμένου (αυτός είμαι εγώ).